یکی از اصلیترین ضوابط وال مش این است که باید طراحی و محاسبه آن طبق اصول و به صورت استاندارد انجام شود. نحوه طراحی وال مش بسیار مهم است. زیرا اگر این طراحی به صورت استاندارد انجام نشود، وال مش نمیتواند کارایی خود را نشان دهد.
اجرای غیر اصولی وال مش موجب کاهش استحکام آن در طول زمان میشود. درنتیجه طول عمر و ماندگاری وال مش کم شده و در گذشت زمان کاملاً بیفایده خواهد شد. محاسبه وال مش و جزئیات طراحی و اجرای آن توسط مهندس و متخصص پروژه ساختمانی انجام خواهد شد. مجری وال مش ملزم به اجرای وال مش با توجه به اصول و ضوابط تعیین شده در نقشههای آن است.
مراحل طراحی و محاسبه وال مش در شرکت وال مش
قبل از آنکه به جزئیات نحوه طراحی وال مش و انجام محاسبات آن بپردازیم، میخواهیم مراحل طراحی آن را معرفی کنیم. برای طراحی و محاسبه وال مش و اجرای آن ابتدا باید به یک شرکت وال مش معتبر مراجعه نمایید. شرکت نوین وال مش میتواند طراحی وال مش برای ساختمان شما را به صورت کاملاً اصولی انجام دهد. این طراحی طبق مراحل زیر انجام خواهد شد.
۱) دریافت نقشه سازه ساختمان
در وهله اول لازم است نقشه سازه ساختمان به مهندسین طراح تحویل داده شود. زیرا مهندسین برای طراحی نقشههای وال مش به متراژ دیوارها و شرایط سازه نیاز خواهد داشت.
۲) تهیه دفترچه محاسباتی وال مش
طراحی وال مش توسط مهندسین باید بر اساس استانداردهای موجود رد دفترچههای محاسباتی وال مش صورت گیرد. در این دفترچهها اطلاعات مربوط به فواصل نوارهای وال مش، نیروی وارد شده به دیوارها، جنس توری و… درج شدهاند.
۳) ارائه نقشه جانمایی و دتایل اجرایی وال مش
پس از انجام محاسبات وال مش، مهندس یک نقشه جانمایی و دیتیل اجرایی را در اختیار مجری وال مش قرار میدهد. در واقع مجری بر اساس این نقشه وال مش را اجراء خواهد کرد. این نقشه باید شامل تمامی جزئیات مربوط به اجرای وال مش باشد.
۴) برآورد مقدار مصالح مورد نیاز جهت اجرای وال مش
متره و برآورد مصالح مورد نیاز جهت اجرای وال مش بر اساس نقشههای دیتیل اجرایی صورت میگیرد. این مصالح شامل توری وال مش، ملات گچی یا سیمانی، چسب اپوکسی وال مش، نبشی و ناودانی و… میشوند.
محاسبه وال مش بر اساس نشریه ۷۱۴ سازمان برنامه و بودجه کشور
محاسبه وال مش و طراحی آن بر اساس نشریه ۷۱۴ سازمان برنامه و بودجه کشور انجام میشود. در این نشریه تمامی اصول و ضوابط وال مش به صورت دقیق مشخص شدهاند. طبق این نشریه، زمانی که از مش الیاف برای تسلیح دیوار استفاده میشود، ظرفیت خمشی دیوار در راستای قائم افزایش پیدا میکند. در نتیجه نیازی به توزیع بار عمود بر صفحه در دو راستا نبوده و رفتار دیوار به صورت خمش یک طرفه است. برای تعیین ظرفیت خمشی دیوار میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید.
Md = ۲۰ ϕ γ ftf tw
در این روابط:
Y: نسبت پوشش سطح دیوار با مش الیاف به کل سطح دیوار
Ftf: متوسط مقاومت کششی منهای انحراف معیار برای پنجاه میلیمتر عرض مش الیاف برای ۶ نمونه مش الیاف
Tw: ضخامت بلوك بر حسب متر
Φ: ضریب کاهش مقاومت برابر ۰. ۹
توجه کنید که مقدار نیروی خمشی وارد بر دیوار در راستای قائم بر اساس فرمول زیر محاسبه میشود:
Mu = ۰.۱۲۵ Wu h۲
Wu: بارهای خارج از صفحه وارد بر دیوار بنایی
H: ارتفاع آزاد دیوار
با قرار دادن دو رابطه فوق در رابطه زیر میتوانیم حداقل فاصله میان دو نوار وال مش را به دست بیاوریم.
Md > Mu
محاسبه نیروهای افقی وارد شده به اجزای نما در هنگام زلزله
یکی از مهم تریم اقدامات مهندسان در طراحی وال مش، محاسبه نیروی افقی وارد شده به دیوار در هنگام زلزله است. نحوه محاسبه حداقل و حداکثر این نیرو به صورت روابط زیر میباشد:
VPu (min) = ۰.۳ ABs pIpe
VPu (max) = ۱.۶ ABsWpIp
طبق فرمولهای فوق طراحی وال مش برای طبقات بالایی ساختمان با طبقات پایینی بسیار فرق میکند. یعنی هر چه ارتفاع افزایش یابد، باید فاصله بین نوارهای وال مش کاهش یابد. زیرا نیروی مخرب وارد شده بر دیوار بیشتر است.
محاسبه نیروهای قائم وارد شده به اجزای نما در هنگام زلزله
یکی از مهمترین بخشهای طراحی وال مش، محاسبه نیروهای قائم وارد شده به دیوار است. طراحی تکیه گاهها و مهارها باید به گونهای باشد که هنگام زلزله بیشترین نیرو به این قسمتها وارد شود. فرمولهای محاسبه نیروهای قائم وارد شده با اجزای نما به صورت زیر هستند:
طراحی وال مش با جنس مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا (AR-Glass)
یکی از انواع توریهایی که در طراحی وال مش بیشترین کاربرد را دارد، مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا است. زمانی که از ملات سیمانی برای پلاستر استفاده شود، استفاده از مش مقاوم به قلیا ضروری میباشد. زیرا مشهایی که مقاومت بالا در برابر محیط قلیایی ندارند، دارای طول عمر و دوام بسیار کمی هستند. در نتیجه به مرور زمان میزان استحکام این توریها کاهش یافته و به شدت ناکارآمد میشوند.
حتی در صورت استفاده از لایه سد محافظتی برای توری، باز هم باید از مش مقاوم به قلیا استفاده کرد. زیرا ریسک این راهکار بالا بوده و ممکن است از خوردگی الیاف جلوگیری نکند. داشتن حداقل ۱۶ درصد زیرکونیا برای این نوع مش ضروری است.
طراحی وال مش با جنس الیاف شیشه E-Glass
اگر در طراحی وال مش از پلاستر گچی استفاده شود، میتوان از الیاف شیشهای E-Glass معمولی استفاده کرد. پلاستر گچی محیط قلیایی بسیار ضعیفتری نسبت به سیمان دارد. در نتیجه استفاده از الیاف شیشهای معمولی نیز میتواند برای آن کارساز باشد. البته جهت بالا بردن ایمنی و دوام کار در پلاسترهای گچی میتوان از مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا نیز بهره برد.
گرم توری وال مش در طراحی وال مش به صورت نواری و سرتاسری
اگر طراحی وال مش و اجرای آن به صورت نواری باشد، گرم توری وال مش حداقل باید gr/m ۲ ۱۰۰ باشد. اما اگر وال مش به صورت سرتاسری طراحی شود میتوان از توری با گرم gr/m۲ ۵۰ در هر سمت دیوار نیز استفاده کرد. به جای الیاف شیشهای میتوان از الیاف کربن با مقاومت بیش از MPa ۳۰۰۰ نیز استفاده کرد.
جدول ملزومات طراحی لرزهای نمای ساختمانی
در جدول زیر میزان لرزه خیزی هر یک از مصالح مورد استفاده برای نمای ساختمان درج شده است. در طراحی وال مش باید نوع نمای ساختمان در نظر گرفته شود.
محاسبه فاصله میان نوارهای وال مش
علاوه بر فرمولهایی که در بخشهای قبلی به آنها اشاره کردیم، جدول زیر برای طراحی وال مش بسیار کمککننده است. با توجه به این جدول میتوانید فاصله میان نوراهای وال مش را به راحتی تعیین کنید.
جمعبندی
در این مقاله از سایت نوین وال مش به چگونگی طراحی وال مش و نحوه محاسبه اجزای آن جهت طراحی نقشههای وال مش پرداختیم. شرکت نوین وال مش میتواند سفر تا صد طراحی و محاسبه وال مش را برای انواع پروژههای ساختمانی انجام دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر تنها کافیست با کارشناسان نوین وال مش در ارتباط باشید.