احتمالا بارها نام وال پست هبلکس را شنیده اید. دیوارهای هبلکس یکی از متداول ترین انواع دیوارها در ساختمان ها و سازه های مختلف هستند. دیوار هبلکس، دیواری است که برای ساخت آن از بلوک های بتنی استفاده می شود.
هبلکس یا ACC بتن هایی هستند که به حالت متخلخل و در ابعاد خاصی تولید می شوند. دیوارهای هبلکس همانند سایر دیوارها به وال پست یا نگهدارنده دیوار نیاز دارند. اما ممکن است وال پست اجراء شده برای این دیوارها مقداری با دیوارهای دیگر متفاوت باشد. از این رو در این مطلب قصد داریم که به نحوه اجراء و مزایا و معایب وال پست هبلکس بپردازیم.
وال پست هبلکس (Hebelex) چیست؟
وال پست هبلکس، یک نوع وال پست و نگهدارنده دیوار است که برای دیوارهای هبلکس اجراء می شود. نصب وال پست قبل از مرحله دیوارهای چینی صورت می گیرد و مقاومت سازه را به شدت بالا می برد. وال پست از حرکت خارج از صفحه ای دیوار و تخریب و متلاشی شدن مصالح آن به هنگام زلزله جلوگیری می کند. بنابراین با وال پست به خوبی می توان ایمنی دیوارها بلوکی را تضمین کرد. ایجاد تغییرات ارتفاع در قسمت بازشو ها و ایجاد طبقات نرم در بخش میان قاب ها با وال پست هبلکس ممکن است.
تفاوت اساسی وال پست هبلکس با انواع دیگر وال پست ها
وال پست هبلکس با وال پست های دیگر تفاوت ویژه ای دارد و آن اتصالات آن ها است. در دیوارهای هبلکس می توان از بست های ارتجاعی یا بست های رادیکالی استفاده کرد. در واقع این بست ها دیوار هبلکس را به خوبی به تیرها و ستون ها متصل می کنند. بست های انعطاف پذیر رادیکالی جایگزین مناسبی برای نبشی کشی های کنار ستون هستند. بنابراین با بست های رادیکالی دیگر نیازی به نبشی کشی نخواهد بود. این مورد خود استفاده از فولاد گالوانیزه و هزینه های خرید آن را به شدت کاهش خواهد داد.
اهمیت استفاده از وال پست در دیوارهای هبلکس
استفاده از وال پست هبلکس در دیوارهای بتنی اهمیت زیادی دارد. وال بست می تواند مانع از تشکیل ستون کوتاه در دیوارها بتنی شود که ارتفاع آن حتی به سقف هم نمی رسد. وال پست مانع از عدم پیچش سازه ها در دیوارهایی می شود که طرح معماری نامتقارن دارند. با این نوع وال پست می توان به خوبی مهار لرزه ای دیوار را انجام داده و از خسارت حوادثی چون زلزله در امان ماند.
استفاده از وال پست دیوار هبلکس مانع از ترک زدن این دیوارها به هنگام وارد شدن فشار می شود. این نوع وال پست برای دیوارهای بلوکی مناسب تر هستند. زیرا دیگر نیازی به استفاده از متریال های فولادی همانند نبشی برای نصب آن نیست.
انواع وال پست هبلکس در سازه
وال پست هبلکس سازه را می توان به انواع وال پست های قائم (عمودی) و وال پست های افقی دسته بندی کرد. وال پست قائم به صورت موازی با اجزای عمودی دیوار مانند ستون اجراء می شود. این نوع وال پست برای مواقعی است که طول دیوار بیشتر از 4 متر باشد.
این وال پست ها را می توان هم به صورت سرتاسری و هم منقطع اجراء کرد. وال پست افقی برای دیوارهایی است که ارتفاع آن ها بیش از 3 متر و 50 سانتی متر باشد. در این حالت برای دیوار مدنظر حتما باید از وال پست افقی استفاده کرد.
مزایای فوق العاده وال پست هبلکس
وال پست هبلکس نسبت به وال پست های دیگر دارای مزایای قابل توجهی است. در این بخش قصد داریم به معرفی برخی از این مزایا بپردازیم.
- این نوع وال پست به دلیل کاهش 30 درصدی استفاده از المان های فولادی، وزن بسیار کمی داشته و موجب افزایش بار ساختمان نمی شود.
- تحمل وزن و فشار بالایی دارد و می تواند در برابر نیروهای مخرب مقاومت زیادی از خود نشان دهد.
- صرفه جویی در انرژی و عدم نیاز به اتصالات گرمازا از دیگر مزایای وال پست هبلکس است.
- حمل نقل، نصب و اجرای این نوع وال پست بسیار آسان بوده و به زمان کمتری نیاز دارد.
وال پست هبلکس چه معایبی دارد؟
از معایب وال پست هبلکس می توان به این مورد اشاره کرد که برای دیوارهای باربر کاربرد ندارد و به دیوارهای غیرباربر محدود می شود. به صورت کلی از هبلکس برای اجرای دیوارهای باربر استفاده نمی کنند.
اگر بخواهید از هبلکس برای دیوار باربر بهره ببرید باید ضخامت آن را دو برابر کنید. این مورد خود باعث افزایش هزینه ها و کاهش فضای ساختمان می شود. هزینه خرید هبلکس بالا بوده و این خود موجب افزایش هزینه های ساختمان سازی خواهد شد. ساخت وال پست هبلکس مقدار بیشتری زمان بر بوده و به دقت و محاسبه دقیق تری نیاز دارد. بنابراین تنها متخصصان باتجربه قادر به اجرای اصولی آن هستند.
قیمت وال پست هبلکس چقدر است؟
قیمت اجرای وال پست هبلکس برای دیوارهای بلوکی به عوامل مختلفی بستگی دارد. ابعاد دیوار، ضخامت دیوار، کاربری ساختمان، دستمزد پیمانکار و … جزء این عوامل هستند.
قیمت اجرای این وال پست هم به صورت تکی، و هم مترمربعی و هم کیلویی قابل محاسبه است. اما به صورت کلی قیمت اجرای وال پست دیوار هبلکس نسبت به سایر هزینه های سازه بسیار ناچیز می باشد. بنابراین اصلا هزینه های زیادی را به شما تحمیل نخواهد کرد. تجهیزات اجرایی وال پست باید کیفیت بالایی داشته باشند. از خرید تجهیزات بی کیفیت جدا خودداری کنید.
وال مش (Wall Mesh)، مدرن ترین وال پست هبلکس
یکی از بهترین و مدرن ترین انواع وال پست هبلکس که جایگزین روش های قدیمی و سنتی وال پست شده است، وال مش می باشد. وال پست اجراء شده با مش نه تنها ایمنی بالایی دارد بلکه به شدت از هزینه های سختی کار و مدت زمان اجرای آن می کاهد.
با وال مش می توانید تمامی دیوارهای سازه را مهار لرزه ای کرده و به صورت کامل آنان را ایمن کنید. این روش با شبکه الیاف مستحکم و مقاوم انجام می شود که در برابر خوردگی شیمیایی، ضربه، فشار فیزیکی، ساییدگی، پوسیدگی، پارگی و … مقاوم است. این وال پست هیچ گونه فصل اضافی به ساختمان وارد نکرده و نصب آن به جوشکاری نیازی ندارد. پیمانکاران نوین وال مش، صفر تا صد اجرای وال مش هبلکس را به صورت کاملا تخصصی انجام می دهند.
جمع بندی
در این مطلب به معرفی کامل وال پست هبلکس، مزایا و معایب آن، تفاوت آن با سایر وال پست ها و قیمت آن پرداختیم. همچنین مدرن ترین و بهترین وال پست دیوار هبلکس را معرفی کردیم. با اجرای وال مش می توانید دیوارهای هبلکس را به خوبی مقاوم سازی کنید. اجرای وال پست جهت جلوگیری از حرکت خارج از صفحه ای دیوار و افزایش ایمنی آن به هنگام زلزله ضروری است.