یکی از مهم ترین سوالاتی که هنگام اجرای وال پست پیش می آید، نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی است. روش های مختلفی برای اتصال وال پست عمودی و افقی به ستون های بتنی وجود دارند. اما انتخاب بهترین روش برای اتصال با توجه به شرایط سازه صورت می گیرد. نحوه اتصال وال پست به ستون های اصلی سازه بسیار مهم است.
چرا که اگر این اتصال به خوبی صورت نگیرد، وال پست نمی تواند فشار به وجود آمده از نیروهای مخرب را به ساره اصلی منتقل کند. در نتیجه اجرای وال پست بی فایده بوده و مهار لرزه ای ساختمان صورت نمی گیرد. در این مطلب قصد داریم به بررسی نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی و مراحل اجرای وال پست در اسکلت بتنی بپردازیم.
اجرای وال پست فلزی در اسکلت بتنی
اتصال وال پست به ستون بتنی در طی اجرای وال پست در سازه های بتنی صورت می گیرد. وال پست برای سازه بتنی به صورت عمودی، افقی یا ترکیبی اجرا می شود. انتخاب نوع وال پست مناسب بستگی به تصمیم متخصصان ساختمانی خواهد داشت. اما در هر صورت اتصال وال پست به قاب فلزی دیوار ضروری است. در ساختمان های بتنی نیز وال پست باید به سازه فلزی اصلی ساختمان متصل شود.
بر اساس پیوست ششم آیین نامه 2800، فاصله جداسازی دیوار از ستون باید 01/0 ارتفاع کف تا کف طبقه باشد. همچنین فاصله جداسازی از کف باید برابر با بیشترین دو مقدار ۲۵ میلیمتر و حداکثر خیز دراز مدت تیر باشد. در گذشته فاصله بین وال پست و ستون را با یونولیت پر می کردند. اما امروزه این مصالح پرکننده درون وال پست استفاده می شوند.
اتصال وال پست به ستون بتنی
اتصال وال پست به ستون بتنی در دیوارهای پانلی بسیار مهم است. در این دیوارها اگر ارتفاع به اندازه ای باشد که دیوار بار خمشی را تحمل نکند، باید در تراز میانی و وادار نهایی از تیرک استفاده کرد. در این شرایط فاصله وال پست افقی از ستون ها حفظ می شود و وال پست به ستون متصل نخواهد شد. بلکه این تیرک ها هستند که به وادار متصل می شوند.
ارتفاع آزاد دیوارهایی که ارتفاع آن ها بیشتر از 3.5 متر است، باید با تیرک کاهش یابد. در این حالت برای نگهداری تیرک باید وادار انتهایی اجرا شود. در این شرایط فاصله وال پست از ستون باید حداقل یک متر از بر ستون باشد. در این حالت نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی به شیوه نشیمن با قابلیت جابجایی دیوار است.
اتصال وال پست به ستون بتنی با پلیت فلزی
اتصال وال پست به ستون بتنی از طریق پلیت هایی ایجاد می شود که در ستون بتنی قرار دارند. این پلیت ها هم قبل از بتن ریزی و هم بعد از بتن ریزی با روش هایی می توانند به ستون بتنی اتصال داده شوند. در گام اول ابتدا باید محل قرارگیری وال پست را به صورت دقیق مشخص شود. سپس پلیت ها با استفاده از جوشکاری به تیرک متصل خواهند شد. حال این اتصال می تواند قبل یا بعد بتن ریزی باشد. میلگردهای فلزی وال پست به این پلیت ها متصل می شوند. اگر قبل از بتن ریزی پلیت اجرا نشود، باید پلیت ها با رول ولت از بالا و پایین به تیرها وصل شوند. دقت داشته باشید میلگردها و سایر اجزای وال پست از طریق پلیت های فلزی به ستون بتنی متصل خواهند شد.
مراحل اجرای وال پست در ساختمان بتنی
برای آشنایی بهتر شما با نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی، می خواهیم مراحل اجرای وال پست در اسکلت بتنی را بررسی کنیم.
1) قبل از بتن ریزی، باید پلیت های فلزی در داخل قالب ها جایگذاری شوند. بعد از اتمام بتن ریزی، از همان پلیت ها برای اجرای وال پست بهره می برند. می توان از انکر بولت نیز برای این جایگذاری استفاده کرد.
2) سپس وال پست طبق نقشه از قبل طراحی شده، اجراء خواهد شد. ورق های اتصال باید نصب شده و وال پست به قسمت پایینی و بالایی جوش زده شود.
3) برای اجرای وال پست از نبشی های 4 یا 5 بهره می برند. میلگردهای فولادی به دیوارها متصل شده و روی آن ها ضد زنگ زده می شود.
4) سپس اجزای وال پست همانند میلگردهای فولادی به پلیت های جایگذاری شده در قالب دیوار جوش زده می شوند.
نکات مهم برای اتصال وال پست به ستون بتنی
نکات مهمی وجود دارند که حین اجرای وال پست و اتصال آن به ستون بتنی بادی در نظر بگیرید. بدون رعایت این نکات، اتصال وال پست به ستون بتنی به شیوه استاندارد صورت نخواهد گرفت.
- هنگام استفاده از وال پست دو زاویه، دهانه باید یک سانتی متر ضخیم تر از دیوار در نظر گرفته شود. چرا که در این حالت به راحتی می توان تیغ را روی دیوار قرار داد.
- قرار دادن پلیت ها در تیرها و ستون های بتنی با انکر بولت نیز قابل انجام است. اما این مورد برای شرایطی است که پلیت ها قبل از بتن ریزی جایگذاری نشده باشند.
- برای اتصال وال پست افقی به ستون بتنی، باید میله های فولادی آجدار 14 را در فواصل 1 تا 1.5 متری به سقف متصل کنید.
اشتباهات مهم در اجرای وال پست فلزی
یکی از مهم ترین اشتباهات هنگام اتصال وال پست به ستون بتنی و اجرای آن، عدم اتصال پشت به پشت نبشی های افقی یا قائم است. این اشتباه باعث می شود که دیوار فقط از یک سمت داخل نبشی ساخته شود. این گونه دیوار استحکام و پایداری لازم را نخواهد داشت.
نبشی کشی به صورت افقی باید دقیقا در راستای تیغه بالایی یا تیغه پایینی باشد. اگر نبشی عمود بر تیغه باشد، به درستی اجراء نشده و باعث مشکلات سازه ای خواهد شد. همچنین استفاده از میلگرد به جای نبشی برای کلاف های عمودی اشتباه است.
وال مش، بهترین جایگزین برای وال پست های فلزی
چالش های اتصال وال پست به ستون بتنی و دشواری های اجرای این روش باعث شده تا استفاده از وال پست فلزی منسوخ شود. امروزه از جدیدترین و مدرن ترین نوع وال پست یا نگهدارنده دیوار، یعنی وال مش بهره می برند. به وال مش، وال پست مش نیز گفته می شود. در این روش به جای میلگردها و نبشی های فولادی سنگین وزن و اتصال دشوار آن ها، از الیاف فایبرگلاس بهره می برند.
این الیاف بسیار محکم بوده و مقاومت و استحکام بالایی در برابر آسیب های فیزیکی و شیمیایی دارند. بنابراین با اتصال این شبکه الیاف به دیوار به راحتی می توان از حرکت خارج از صفحه ای دیوار جلوگیری کرد. وال مش سبک وزن بوده و نصب و اجرای آن نیز آسان و کوتاه مدت است. به همین دلیل به وال پست آماده نیز معروف می باشد.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی و نکات مهم برای اجرای وال پست در اسکلت های بتنی پرداختیم. با وال پست می توانید از حرکت خارج از صفحه ای دیوار جلوگیری کرده و ایمنی ساختمان را چندین برابر کنید.