مقایسه وال پست و وال مش

وال پست‌ها ازجمله مصالح ساختمانی هستند که به شکل کلاف طراحی و تولید می‌شوند. از این قطعات برای افزایش مقاومت ساختمان‌ها و سازه‌های مختلف در برابر نیروهای جانبی، مانند زلزله استفاده می‌شود. استفاده از انواع وال پست‌ تا مدت طولانی در ایران بسیار رایج بود؛ اما با گذر زمان، مصالحی مقرون‌به‌صرفه جایگزین آن شد؛ این مصالح وال مش نام دارند و اگر بخواهیم به مقایسه وال پست و وال مش بپردازیم، متوجه می‌شویم که وال مش‌ها از مزایای بسیار زیادی ازجمله زمان کمتر برای اجرا، هزینه پیاده‌سازی کمتر و… برخوردارند. در ادامه مقاله، به مقایسه این دو مورد به‌طور کامل می‌پردازیم.

مقایسه وال پست و وال مش

 

وال مش چیست؟

وال مش‌ها یکی دیگر از روش‌های مهار لرزه‌ای هستند که با مسلح کردن المان‌های غیرسازه‌ای به روش شبکه الیاف شیشه، مقاومت دیوارها را نسبت‌به نیروهای جانبی مانند زمین‌لرزه بالا می‌برد. وال مش‌ها در حال حاضر جایگزینی برای وال پست‌ها و میل‌گردهای بستر به‌شمار می‌آیند.

این الیاف شیشه‌ای باید نسبت‌به محیط قلیا مقاوم باشند، زیرا پلاستر سیمانی  پلاستر گچی که اطراف آن‌ها را دربر می‌گیرد دارای Ph بالای ۷ است؛ بنابراین اگر الیاف شیشه‌ای وال مش به قلیا مقاوم نباشند، استحکام دیوارها پایین می‌آید. اما چرا وال مش‌ها جایگزین وال پست شدند؟ برای پاسخ به این سؤال بهتر است به بیان معایب وال پست‌ها و مقایسه وال پست و وال مش بپردازیم.

معایب استفاده از وال پست چه هستند؟

برای اجرا و پیاده‌سازی وال پست‌ها، باید مراحل متعددی طی شود؛ ازجمله آن‌ها‌ می‌توان به سوراخ‌کاری مقاطع بتنی برای نصب انواع پلیت، جوشکاری، اجرای لایه ضدزنگ، اجرای میل‌گرد بستر و… اشاره کرد. بنابراین می‌توان گفت که از مصالح مختلف و زیادی برای اجرای آن استفاده می‌کنند که این موضوع خود تأثیر به‌سزایی در افزایش هزینه نهایی پیاده‌سازی آن‌ها خواهد داشت. همچنین در بسیاری از موارد، به‌علت غیرحرفه‌ای بودن بنا یا برای کاهش هزینه‌ها، اجرای وال مش‌ها به‌درستی انجام نشده و این کار امنیت و استحکام سازه را به خطر می‌اندازد.

در این بخش از مقایسه وال پست و وال مش، به شرح دیگر معایب استفاده از این مصالح خواهیم پرداخت:

  • به‌علت تعدد مراحل پیاده‌سازی وال پست‌ها، زمان زیادی صرف اجرا می‌شود و روند کلی کار به‌کندی پیش می‌رود. همچنین همراه با اجرای دیوارها، باید میل‌گردها نیز تعبیه شوند که این کار زمان صرف‌شده را دوچندان می‌کند.
  • ازآن‌جایی‌که برای پیاده‌سازی وال پست‌ها نیاز است تا مقاطع فولادی مختلفی در دیوارها تعبیه شود، اجرای تأسیسات الکتریکی و مکانیکی در این سازه‌ها با مشکل روبه‌رو می‌شود.
  • وال پست‌ها باید قبل از اجرای هرگونه دیواری پیاده‌سازی شوند. بنابراین نمی‌توان از آن‌ها برای مهار و مقاوم‌سازی دیوارهایی که قبلاً ساخته شده‌اند استفاده کرد.
  • در بحث مقایسه وال پست و وال مش باید گفت که وال پست‌ها به هیچ عنوان با مصالحی همچون گچ و سیمان سازگاری ندارند، زیرا این مصالح از فولاد تهیه می‌شوند و ضریب انبساطی گچ، سیمان و فولاد یکسان نیست. به علت وجود همین تفاوت است که بعد از انجام مرحله نازک‌کاری گچ دیوارها، شاهد ترک‌های مختلفی روی آن‌ها هستیم.

با توجه به معایب وال پست می‌توان گفت که بهتر است به‌دنبال استفاده از روش‌های نوینی باشیم که علاوه‌بر هزینه پایین‌تر، به مراحل پیاده‌سازی کمتری نیاز داشته باشند. وال مش‌ها تمامی ویژگی‌های نام‌برده‌شده را دارند. در بخش بعدی مقاله، به بررسی دقیق وال پست‌ها و وال مش‌ها خواهیم پرداخت.

مقایسه وال پست و وال مش

از مهم‌ترین تفاوت‌های وال پست و وال مش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مصالح مصرفی

اگر به مقایسه وال پست و وال مش به شکلی اصولی بپردازیم، متوجه تفاوت‌های مهم آن‌ها براساس مصالح به‌کاررفته خواهیم شد. از اصلی‌ترین قطعات وال مش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناودانی و نبشی: از این قطعات برای مهار لبه‌های سازه استفاده می‌شود که نقشی اساسی را درزمینه شکل‌گیری وال مش‌ها ایفا می‌کنند.
  • چسب اپوکسی: چسب اپوکسی وال مش موجب تثبیت و پیاده‌سازی دقیق وال مش‌ها بر روی نبشی، ناودانی‌ها و دیوار می‌شود.
  • پلاستر سیمانی و گچی: پلاستر سیمانی  پلاستر گچی موجب تثبیت توری‌های فایبرگلاس روی دیوارهایی با پوشش گچ یا سیمان می‌شود.
  • مش وال پست دیوار: این قطعات در دو نوع معمولی (وال مش فایبرگلاس) و مقاوم‌به‌قلیا (AR-Glass) تولید می‌شوند.

این در حالی است که قطعات وال پست‌ها شامل مصالح سنگین و عموماً فولادی زیر می‌شود:

  • میل‌گردهای بستر: این قطعات به‌صورت عمودی و افقی نصب می‌شوند و از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی برخوردار هستند.
  • بست‌های ارتجاعی: این قطعات امکان حرکت‌های افقی دیوار را در هنگام اجرای وال مش فراهم می‌‌کنند.
  • وادارهای افقی و عمودی: این قطعات از جنس فولاد ساخته می‌شوند و از فرو ریختن ساختمان هنگام زلزله جلوگیری می‌کنند.

در مقایسه وال پست و وال مش می‌توان اذعان کرد که وال مش‌ها برای پیاده‌سازی به مصالح سبک‌ و ارزان‌تری نیاز دارند. اجرا و تعبیه این قطعات آسان بوده و درنتیجه زمان زیادی را از کارفرمایان نمی‌گیرند. همچنین همان‌طورکه در بخش‌های قبلی مقاله نیز گفتیم، جای‌گذاری مصالح و به‌طورکلی اجرای پست وال‌ها تنها زمانی امکان‌پذیر است که آن‌ها را از ابتدای فرایند دیوارچینی در اختیار داشته باشیم، اما وال مش‌ها این محدودیت را ندارند.

البته شایان ذکر است که اجرای وال مش‌ها روی دیوارهای قدیمی امکان‌پذیر نیست و این مورد از استثنائات ساختمان‌سازی به‌شمار می‌آیند.

حذف میل‌گردها در اجرای وال مش

میل‌گردها مصالح حیاتی هستند که برای مهار المان‌های غیرسازه‌ای مانند دیوار کاربرد دارند. میل‌گردهای بستر یکی از اصلی‌ترین قطعات وال پست‌ها به‌شمار می‌آیند که مقاومت بلوک‌های سیمانی را افزایش می‌دهند. قدرت مهار دیوار این قطعات بسیار بالا است؛ اما همان‌طورکه گفته شد، امکان اجرای آن‌ها در سازه‌هایی که قبلاً ساخته شده‌اند وجود ندارد.

در مقایسه وال پست و وال مش می‌توان گفت که وال مش‌ها به‌گونه‌ای طراحی و تعبیه شده‌اند که نیازی به میل‌گردهای بستر برای مهار دیوارها ندارند؛ به‌تبع با حذف میل‌گردها از بدنه آن‌ها، هزینه نهایی خرید شما به‌شدت کاهش می‌یابد. همچنین حذف این قطعات موجب تسریع روند پیاده‌سازی وال مش‌ها می‌شود.

اجرای وادارهای قائم و افقی

علاوه‌بر میل‌گردهای بستر، وادارهای افقی و عمودی نیز از مصالح لازم برای اجرای وال مش‌ها حذف شده‌اند. این قطعات اصلی‌ترین بخش‌های پست وال هستند که تهیه و جای‌گذاری آن‌ها هزینه زیادی را به کارفرمایان تحمیل می‌کند و بدون آن‌ها وال پست‌ها به هیچ عنوان پیاده‌سازی نمی‌شوند. همچنین زمان زیادی برای اجرای آن‌ها نیاز است؛ اما وال مش‌ها برای پیاده‌سازی به وادارها نیازی ندارند. به‌تبع همین موضوع موجب کاهش هزینه‌ها خواهد شد و امکان پیاده‌سازی وال مش‌ها را در سازه‌های ازپیش‌ساخته شده ممکن می‌کند. در بسیاری از مباحث پیرامون مقایسه وال پست و وال مش، روی موضوع امکان پیاده‌سازی وال‌ مش‌ها روی دیوارهای ازپیش‌ساخته شده و افزایش مقاومت آن‌ها مانور زیادی داده شده است.

مقایسه هزینه های اجرای وال مش و وال پست

همان‌طورکه در بخش‌های قبلی نیز گفتیم، هزینه اجرای وال مش در مقایسه در با وال پست بسیار کمتر است؛ دلیل آن‌هم به حذف مصالح سنگین و گران‌قیمت به‌کاررفته در وال پست‌ها باز می‌گردد. در مقایسه هزینه های اجرای وال مش و وال پست می‌توان گفت که اگر از وال مش‌ها برای مقاوم‌سازی دیوارها استفاده کنید، هزینه‌های نهایی شما بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا خواهند کرد.

در ادامه مبحث «مقایسه وال پست و وال مش» می‌توان به دیگر تفاوت‌های مهم آن‌ها نیز اشاره کرد:

  • امکان اجرای وال مش در سازه بتنی امکان‌پذیر است و در این زمینه هیچ محدودیتی وجود ندارد.
  • برای پیاده‌سازی وال پست‌ها نیاز است که از نیروی کار ماهری بهره ببرید؛ این در حالی است که پیاده‌سازی وال مش‌ها توسط گروه‌های اجرایی نیمه‌ماهر نیز امکان‌‌پذیر است.
  • برخلاف وال پست‌ها، احتمال ایجاد ترک روی گچ دیوار بعد از انجام مرحله نازک‌کاری به‌علت اختلاف ضریب انبساط بتن و گچ بسیار پایین است.

همچنین اجرای وال پست‌ها در محل تقاطع دیوارها بسیار سخت است، اما وال مش‌ها این محدودیت را ندارند.

شایان ذکر است که به‌علت افزایش فروش و محبوبیت وال مش‌ها، شرکت‌ها و کارگاه‌های مختلفی دست به تولید آن زدند که کیفیت کار تعداد زیادی از آن‌ها بسیار پایین است. الزامات فنی سخت‌گیرانه از معایب وال مش به‌شمار می‌آید که فرایند تولید آن را دشوار کرده است. پیرامون مبحث مقایسه وال پست و وال مش می‌توان اذعان کرد که فرایند تولید وال پست آسان‌تر از وال مش است.

مقایسه هزینه های اجرای وال مش و وال پست

ضوابط اجرای وال مش در آیین‌نامه ۲۸۰۰

طبق ضوابط درج‌شده در پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ وزارت راه و شهرسازی کشور، تمامی کارفرمایان و مهندسان مکلف به استفاده از مصالحی شدند که مهار دیوارها را در مقابل عوامل جانبی مختلف ازجمله زمین‌لرزه‌ها انجام دهند. مطابق پیوست ششم این آیین‌نامه، تعیین متراژ وال مش موردنیاز براساس پارامترهای زیر انجام می‌شود:

  • مشخصات توری
  • گرماژ
  • نحوه اجرای وال مش

بسته به عوامل نام‌برده‌شده، اگر قصد استفاده از وال مش‌ها را به‌صورت نواری دارید، باید حداقل ۱۰۰ گرم بر مترمربع از آن را پیاده‌سازی کنید. در صورت اجرای سرتاسری، حداقل ۵۰ گرم بر مترمربع در هر سمت دیوار کافی است.

کاربرد الیاف شیشه‌ای وال مش

در ادامه خالی از لطف نیست که به تعدادی از کاربردهای این مصالح اشاره کنیم:

  • طبق پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰، بازه زمانی پیاده‌سازی وال مش‌ها کوتاه‌تر بوده و هزینه کمتری را دربر می‌گیرد. مقاومت وال مش‌ها در مقایسه با وال پست‌ها نیز بیشتر است.
  • این مصالح برای ترمیم انواع سطوح بتنی مورداستفاده قرار می‌گیرند. همچنین درزها و شکاف‌ها نیز می‌توانند به کمک وال مش‌ها ترمیم شوند.
  • از آن‌ها برای مقاوم‌سازی و افزایش استحکام مصالح ساختمانی استفاده می‌شود.
  • امکان تثبیت مواد عایق پایه سیمانی یا پایه قیری به‌وسیله وال مش‌ها وجود دارد.
  • از وال مش‌ها برای تقویت بافت طبیعی سنگ در صنعت سنگ‌بری استفاده می‌شود.
  • تقویت انواع نقاط برش‌کاری‌شده روی دیوارهای سازه جهت عبور تأسیسات مکانیکی و برقی
  • وال مش‌ها موجب افزایش استحکام و مقاومت کششی انواع مصالح ساختمانی می‌شوند.

در مبحث مقایسه وال پست و وال مش می‌توان اذعان کرد که وال مش‌ها سازگاری بالایی با انواع رزین دارند و به همین دلیل است که می‌توان از آن‌ها برای تقویت المان‌های غیرسازه‌ای ساختمان‌‌ها استفاده کرد.

کاربرد الیاف شیشه‌ای وال مش

 

نمایندگی طراحی و نصب وال مش

وال مش ازجمله مصالحی هستند که با ایجاد امکان مهار لرزه‌ای با مسلح کردن المان‌های غیرسازه‌ای، به شبکه الیاف شیشه، مقاومت بالایی را به ارمغان می‌آورند. اجرای وال مش در اسکلت فلزی و بتنی امکان‌پذیر است. هزینه اجرای آن‌ها در مقایسه با وال پست‌ها پایین بوده و از مقاومت بیشتری برخوردار هستند.

مجموعه «نوین وال مش» خدمات بسیار ارزنده‌ای درزمینه طراحی و نصب انواع وال مش به مشتریان خود ارائه می‌دهد و از معتبرترین شرکت‌های تولید این مصالح به‌شمار می‌آید. ازجمله مشخصات فنی وال مش‌های مقاوم‌به‌قلیا تولیدشده این شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاوم به محیط قلیا AR-Glass
  • سایز چشمه 4×4 میلیمتر
  • وزن 165 گرم بر مترمربع
  • رنگ: سفید

همچنین شما می‌توانید قیمت به‌روز انواع وال مش را از وب‌سایت نوین وال مش استعلام بگیرید. درباره خرید، اجرا و نصب این مصالح سؤالی دارید؟ با پشتیبانی سایت تماس بگیرید تا از مشاوره‌ای رایگان و جامع بهره‌مند شوید. امیدواریم با مطالعه مقایسه وال پست و وال مش، به پاسخ تمامی سؤال‌های خود رسیده باشید.

مقالات مرتبط
طراحی و محاسبه وال مش

یکی از اصلی‌ترین ضوابط وال مش این است که باید طراحی و محاسبه آن طبق اصول و به صورت استاندارد انجام شود. نحوه طراحی وال مش بسیار مهم است. زیرا اگر این طراحی به صورت

ادامه »
وال پست الیافی چیست؟

وال پست الیافی یکی از متداول‌ترین و بهترین روش‌ها جهت مهار لرزه‌ای دیوار‌های غیرسازه‌ای است که از قبل ایمن نشده‌اند. وال پست نوین، وال پست FPR، وال پست مش و وال مش از نام‌های دیگر

ادامه »
نقشه‌های اجرایی وال مش

وال پست الیافی یا وال پست مدرن با استفاده از نقشه وال مش در ساختمان‌ها اجراء می‌شود. یکی از روش‌های مهار لرزه‌ای دیوار‌های غیرسازه‌ای استفاده از وال مش یا همان نگهدارنده دیوار با استفاده از

ادامه »
مشاوره وال مش